perjantai 16. maaliskuuta 2012

Maalishuhtikuussa on monen puun mm omenapuun leikkauksen aika, ennen kuin mahlavirtaukset alkavat, jollei sitä ole syksyllä tehnyt. Omenapuun leikkaus lienee yleisin hedelmäpuiden leikkaus keväisin

Kevättalvi on koittanut. Maalis- ja huhtikuussa on monen puun mm omenapuun leikkauksen aika, ennen kuin mahlavirtaukset alkavat, jollei sitä ole syksyllä tehnyt


Oheisen tapaisilla pitkillä saksilla käy sekä omenoiden keruu että oksien napsiminen http://www.youtube.com/watch?v=x7Fl3-SvkvY

Keväisestä oksimistuokioista kannattaa tehdä traditio, sillä hedelmäpuut ja pihan koristepensaat kaipaavat saksia joka vuosi.

Omenapuun leikkaus lienee yleisin hedelmäpuiden leikkaus keväisin


Nyt työstettävänä parhaillaan muutaman puun operointi


Kaikenlaista pitää ottaa huomioon: Oikeanlaiset sahat, tikkaat, terävä puukko, oksaleikkuri, sekä omenapuun leikkauksessa muistettavat asiat


Muistilista puutarhurin tilaajalle: Yleensä kannattaa tilata puutarhuri aamusta iltaan jo pelkkien matkakulujen takia, jotta hukkuvat kokonaishintaan


Matkakulut verottajan vahvistama n. 0.45€/km / menopaluu sopimuksen mukaisesti mitä sovitaan


Tuntihommina 35 €/ alkava tunti. Ko. puutarha- ja talonmieshommathan saa kotitalousvähennyksen piikkiin x 45% - 100 euron omavastuu, mikäli niin halutaan(?)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Yleisellä tasolla: 

Omenapuun leikkaamisen tavoitteena on saada tasapainoinen latvus, vaakasuunnassa kasvavat oksat sekä helppo poimittavuus.
Istutusleikkaus
Istutusleikkaus tehdään keväällä (myös kesällä ja syksyllä istutetuille puille): latvaversoa lyhennetään ja mahdollinen kilpalatva poistetaan. Sivuoksia lyhennetään kolmasosa.
Hoitoleikkaukset
Hoitoleikkaus kannattaa tehdä keväisin. Mahdollinen kilpalatva poistetaan ja tiheässä kasvavat ja latvuksen sisällä kasvavat haarat poistetaan. Myös sairaat ja revenneet oksat poistetaan.

-----------------
Ohessa mielestäni selkeimmästä päästä omenapuiden leikkausta käsittelevä artikkeli kuvineen http://taimia.fi/ajankohtaista/kevat/omenapuiden-leikkaus
--------------------

Vanhan omenapuun leikkaus on tarkkaa hommaa


Vanha omenapuu on pihan elämänpuu, josta kannattaa pitää huolta. Omenapuun leikkaukset tehtävä ajatuksen kanssa oikein.


Vaikka asuin- ja puutarhatontille olisi tulossa uudisrakennus, omenapuut kannattaa suojata ja säästää. Mikäli puuta ei ole leikattu vuosikausiin, uudelleenleikkely ja puun satoisaksi leikkuu kannattaa aloittaa varovaisesti. Ensin suunnitellaan, vasta sitten toteutetaan
  • Vanhojen hedelämäpuiden uudistaminen on hyvä jakaa 3 - 5 vuoden ajalle. Puusta suositellaan poistettavaksi oksia vain pienen määrän kerrallaan, ettei leikkaaminen kiihdytä kasvua liikaa. Tärkeää muistaa: Jos puuta koetetaan nuorentaa äkillisellä leikkauksella, se versoo pahimmassa tapauksessa itsensä hengiltä.
  • Jokainen poistettava oksa harkitaan tarkkaan. Tavoitteena on, että latvukseen saataisiin lisää valoa, jotta sato paranisi. Joskus vanhat puut ovat kasvaneet hyvin korkeiksi, jolloin niistä on hankala poimia satoa.
  • Puista ei kuitenkaan nykyisin suositella poistettavaksi isoja eläviä oksia, mutta kuolleet, lahot ja revenneet oksat poistetaan tietysti. Muista oksista poistetaan ensisijaisesti oksat, jotka kasvavat pystyyn, sisäänpäin tai hankaavat toisiaan.
  • Jos joutuu poistamaan isoja oksia, leikkaus on viisainta tehdä vaiheittain. Ensin sahataan viilto oksan alapuolelle, sitten sahataan oksa poikki hieman kauempaa rungosta. Lopuksi leikataan pois tappi, mutta oksakaulusta - paksunnosta oksan tyvellä - vahingoittamatta.
  • Jos vanhaa puuta on äskettäin leikattu, elinvoimainen puu on saattanut tuottaa runsaasti nuoria versoja. Ohuita, pystykasvuisia vesiversoja harvennetaan, jotta kasvu pysyy tasapainoisena. Jos versot ovat useamman vuoden ikäisiä, ne lyhennetään haarautumiskohdista.
  • Osa vesiversoista kannattaa poistaa ja pari vesiversoa yhtä oksaa kohti ”kannusleikata”. Siinä ensimmäisenä keväänä katkaistaan verso 3.- 4. silmun yläpuolta, jolloin silmuista kaksi ylintä kasvaa kesällä versoiksi. Seuraavana keväänä poistetaan versoista ylempi ja alempaa typistetään 3. – 4. silmun yläpuolelta. Kolmantena vuonna tehdään samalla tavalla.
  • Ohuet oksat napsahtelevat helposti poikki pienillä oksasaksilla ”sekatööreillä”. Terävillä, puhtailla työvälineillä tulee siistit leikkuupinnat, eikä leikkausjälkiä tarvitse mitenkään suojata. Isot oksat saa parhaiten poistettua sahalla. Korkealta puun latvuksesta sahaaminen käy päinsä varrellisella sahalla tai saksilla.
  • Omenapuun leikkauksen tavoitteena on kasvattaa tasapainoinen puu, joka tuottaa runsaasti satoa ja jaksaa kantaa sadon painon. Säännöllisellä leikkauksella kasvu ja sato pysyvät tasaisena. Omenapuut leikataan kevättalvella ennen uuden kasvun alkua tai kesällä, jolloin työtä kuitenkin hieman hidastaa lehdistö.
Lähde: http://olotila.yle.fi/piha/piha-ja-puutarhatyot/vanhan-omenapuun-leikkaus

Keskustelua omenapuiden leikkaamisesta:
http://www.kotipuutarhuri.com/keskustelu/leikkaaminen/alue_369

--------------------------------------------
Aivan kuten tenniksessä oikeanlaiset lyönnit http://tennisvalmentaja-Tampere.blogspot.com , niin omenapuiden leikkauksessa on huomioitava oikeanlaiset leikkaukset säästäen ja valikoiden kohteen mukaan

Kevään tullen voimme sitten ihailla kukkivaa omenapuuta täydessä loistossaan odottaen mahdollisesti runsasta ja hyvänlaatuista omenasatoa.

Autamme myös hämeenlinnalaisia puutarhatöissään http://hameenlinna-puutarhapalvelu.blogspot.com/

Alla kuva hämeenlinnalaisesta omenapuusta 28.5.2010 
------------------
http://puutarhablogi.blogspot.com
---